slide 1 slide 1
slide 2 slide 2
slide 3 slide 3
slide 4 slide 4
slide 5 slide 5
slide 6 slide 6
slide 7 slide 7
slide 8 slide 8
slide 9 slide 9
slide 10 slide 10


Ljubljanski grad - Peterokotni stolp (Trakt L)

Biro / Član:
ambient


Tim in sodelavci:
Miha Kerin
Majda Kregar
Edo Ravnikar ml.
Franc Dacar
Brane Kregar


Lokacija:
Ljubljana


Letnica projekta / izvedbe:
1985 / 1986


Naročnik:
Mestna občina Ljubljana


Status (natečaj, projekt, izvedba) in faza:
izvedba


Kategorizacija:
Arhitektura / Prenove


Avtor fotografij:
Miha Kerin


Peterokotni stolp je prvotno bil vhodni stolp v grad z dvižnim mostom iz Lipnika. Obzidni plašč je bil v času kaznilnice tako uničen, da so bila raziskovanja in odkrivanja prvotnega stanja dolgotrajna. Pri preučevanju kamna do kamna smo po sledeh rekonstruirali glavni vhod, obrambne line in okna. Zazidali smo okna kaznilniške faze v originalni strukturi z avtentičnim gradivom tako, da spremembe v strukturi celotnega zidu niso opazne.

Streho, ki je dobila s kaznilniško obnovo iz ekonomskih razlogov nizek naklon, smo po principu celotne prenove ostrešij grajskih traktov nadvišali v prvotno gotsko obliko. Leseno ostrešje, nepravilne peterokotne tlorisne oblike, smo z matematično metodo izrisali tako, da je bila izdelana v delavnici in suho zmontirana na objektu brez kakršnegakoli prirezovanja (leta 1983!).

Z obodnimi hodniki v dveh etažah, obešenih na ostrešje, sta dokumentirana originalna medetažna nivoja, tako nastali enovit prostor pa ustvarja monumentalnost glavnega stolpa gradu.

Ta stolp je bil že v natečajnem gradivu (l.1969) prikazan na opisani način, kot vzorec za prenovo gradu. Prof.F.Stele, kot predsednik žirije, je bil navdušen nad svežino pristopa in predlagal nagrado predlogu oz. naročilo projekta revitalizacije gradu. Razlika pa je ta, da je v natečaju vsa lesena konstrukcija bila rdeče barve, kar pa nam ob izvedbi konzervatorji niso dovolili.