slide 1 slide 1
slide 2 slide 2
slide 3 slide 3
slide 4 slide 4
slide 5 slide 5
slide 6 slide 6
slide 7 slide 7
slide 8 slide 8


Spominska plošča Kampor na Rabu

Biro / Član:
ambient


Tim in sodelavci:
Miha Kerin
Majda Kregar
Izvajalec:
Nautilus d.o.o., Grosuplje


Lokacija:
Otok Rab, Hrvaška


Letnica projekta / izvedbe:
2003 / 2003


Naročnik:
RS, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve


Status (natečaj, projekt, izvedba) in faza:
izvedba


Kategorizacija:
Arhitektura / Oblikovanje, oprema


Avtor fotografij:
Miha Kerin


Delo v katerega smo posegali - spominsko grobišče žrtvam koncentracijskega taborišča Kampor na Rabu - je mogoče najlepše delo Ravnikarjevega opusa. To vrhunsko delo zaznamuje prezentacija nekega težkega sporočila na poetičen način. To se odraža v tankočutni zasnovi parterne ureditve pokopališča, kjer je mediteranski park urejen kot prostor za meditacijo in z izvedbo skrajnih tehnoloških in inovativnih možnosti uporabe avtohtonega kamna ter, ne nazadnje, v izjemno subtilnih detajlih.

Spominsko grobišče ob nastanku v informaciji o žrtvah ni bilo popolno.
V dolgoletnih raziskavah se je izoblikoval seznam, ki je celovit. Bilo je vprašanje kako diskretno dopolniti grobišče s to informacijo. Karakteristike novega elementa naj bi bile sorodne elementom spominskega grobišča, to so: trajnost - neuničljivost materijala, tehnološka izvirnost in sodobnost izvedbe.

Primerna lokacija v spominskem parku, ki bi ustrezala pomembnosti sporočila je gotovo kostnica. Da bi se ognili nasilnemu posegu v spokojno okolico kostnice, smo novi element položili na obstoječ kamnit parapetni zidec pred kostnico po celotni njegovi dolžini. Ploščo smo oblikovali kot trak, lebdeč nad zidom in berljiv stoječemu obiskovalcu.

Nov,i trajni material inox je 18 m dolg trak, »sešit« v laserskem razrezu, sestavljen iz sedmih kosov. To je dvoslojni kompozit, ki je z inox mozniki »na suho« lebdeče vpet v obstoječ kamnit zidec. V zgornji plošči so lasersko izrezana imena vseh umrlih, z ločilnim členom, ki je obenem vijak kompozita in distančnik in ima vrezkano zavojno vdolbino v obliki zvezde – simbola odpora. Površina napisne plošče je peskana s steklenimi krogljicami v žametno površino, ki ne blešči v soncu in je berljiva v dežju in v temi, obenem pa je trajna in neuničljiva.

Nagrade:

2003: BRUMNOVO PRIZNANJE za najboljše delo v kategoriji
kategorija: informacijska grafika
01 bienale vidnih sporočil Slovenije

2004: BIO 19 , Zlata medalja

2004: BIO 19, BEDA European Exellence Award
Evropsko oblikovalsko priznanje BEDA

2005: Selekcija za razstavo SLOVENSKA UMETNOST 1995-2005 – arhitektura
in oblikovanje

Iz obrazložitve za nagrado BEDA :
»The BEDA European design award has been awarded to an elegant and functional marriage of industrial and graphic design that has been brought to bear on a very sensitive subject – a memorial to the victims of man's inhumanity to man on the island of Rab. The burial place and monument to concentration camp victims has been marked with a design of enduring quality that fits in with the classical architecture of its surroundings«