slide 1 slide 1
slide 2 slide 2
slide 3 slide 3
slide 4 slide 4
slide 5 slide 5
slide 6 slide 6
slide 7 slide 7
slide 8 slide 8
slide 9 slide 9


Ljubljanski grad - Restavracija in Vinski konvent Sv. Urban (Stolp A)

Biro / Član:
ambient


Tim in sodelavci:
Miha Kerin
Majda Kregar
Edo Ravnikar ml.
Smiljan Buzeti
Sonja Podbreznik


Lokacija:
Ljubljana


Letnica projekta / izvedbe:
2009 / 2011


Naročnik:
Mestna občina Ljubljana


Status (natečaj, projekt, izvedba) in faza:
izvedba


Kategorizacija:
Arhitektura / Prenove


Avtor fotografij:
Miha Kerin
Janez Pukšič


Stolp A ob vhodu na grad je bil namenjen gostinski ponudbi že po povojni tradiciji, ko je bila tam gostilna, ki jo je oblikoval prof. Kobe.
Po prenovi je vhodni nivo trakta - visok obokan prostor, domovanje Vinskega konventa Sv. Urbana. Iz tega prostora vodijo krožne stopnice mimo servisne medetaže nadobočnega prostora v nadstropje, kjer je restavracija s teraso. Tu so obnovljene zidne freske prof.Kobeta in slikarja Pengova.

Med obema glavnima etažama smo v obokanem medprostoru z odstranitbvijo zasutja ustvarili medetažo, ki služi shrambi vina in ofisu za strežbo na galerijo trakta B. Etaže stolpa so oskrbovane z internim dvigalom, ki je navezan na podzemni servis.

Obstoječe površine starih kamnitih zidov ostajajo vidne, obrambne line restavrirane, poškodovane površine zidov neopazno pokrpane. Nov strop restavracije je opečno rdeče barvan, kot povezovalni element oblikovanja novih lesenih stropov v gradu.

Stopnišče v stolpu je vijačno, premera 300cm. Ima središčno nosilno vertikalno jedro iz 21 kom inox palic fi 50 mm. Med po dve vertikali so vpete enake horizontalne inox palice, kot nosilna konzola za stopnico. Ta je vpeta dvakrat na (vsaki strani jedra) v vertikale. Na te konzole so privijačene stopnje iz litega železa.