slide 1 slide 1
slide 2 slide 2
slide 3 slide 3
slide 4 slide 4
slide 5 slide 5
slide 6 slide 6
slide 7 slide 7
slide 8 slide 8


Ljubljanski grad - Erazmov stolp (Trakt C)

Biro / Član:
ambient


Tim in sodelavci:
Miha Kerin
Majda Kregar
Edo Ravnikar ml.
Smiljan Buzeti
Brane Kregar


Lokacija:
Ljubljana


Letnica projekta / izvedbe:
2007 / 2008


Naročnik:
Mestna občina Ljubljana


Status (natečaj, projekt, izvedba) in faza:
izvedba


Kategorizacija:
Arhitektura / Prenove


Avtor fotografij:
Miha Kerin


Erazmov stolp, polkrožne tlorisne oblike, je eden izmed šestih obrambnih stolpov gradu. Prvotno je bil namenjen ječi in obrambni funkciji, kasneje je postal del kaznilnice, pred prenovo pa so bile v njem sanitarije.

Njegovo sodobno izrabo narekuje strateška lega v programu revitalizacije gradu, saj stoji ob stičišču obeh dostopnih klančin na dvorišče - podaljšku mostu iz grajske planote in ob izhodu iz Kazemat (prvotni vhod v grad, ki bo še rekonstruiran) ter tudi ob izhodu iz postaje vzpenjače. Zato je v dvoriščni nivo stolpa umeščena info točka gradu.

V kleti je dostopna in prezentirana odkopana plemiška ječa, z vidnimi izpraskaninami grbov plemiških jetnikov v ometu, v nadstropju pa je nekdanji obrambni nivo postal odprto nadkrito razgledišče v povezavi z razgledno teraso trakta B.

Prenova stolpa kljub implementaciji dvoriščnega nivoja v nekdanji prostor ječe, s konzolno odmaknjenostjo polkrožne talne plošče od obzidja, nakazuje svojo prvotno veliko višino (globino) ječe. Nov podzemni pomol za ogled ječe, s katerim približamo obiskovalcu vidne stenske gravure simbolov plemiških jetnikov, je oblikovan kot lebdeča platforma, da je ohranjen občutek nekdanje dramatičnosti prostora ječe.